StoryEditor

Takto sa podvádza pri eurofondoch, polícia odhalila prípad korupcie

05.09.2017, 14:35
Autor:
TASRTASRchocho
Akciová spoločnosť z Nových Zámkov žiadala o príspevok 165 105 eur.

Polícia odhalila korupciu pri eurofondoch. "Ide o vysoko aktuálnu tému," povedal na tlačovej besede policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý o prípade s názvom Suvenír informoval.

Akciová spoločnosť z Nových Zámkov žiadala nenávratný finančný príspevok 165 105 eur cez Operačný program výskum a inovácie Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, ktorá je v pôsobnosti ministerstva hospodárstva. Príspevok mal slúžiť na inováciu výrobných procesov a zvýšenie technologickej úrovne spoločnosti.

Machinácie a nepriama korupcia

Firma na to využila služby sprostredkovateľskej spoločnosti, tiež z Nových Zámkov, v mene ktorej konal splnomocnenec, 32-ročný Peter K., spolu s dvomi zamestnancami tejto spoločnosti - 33-ročným Robertom K. a 41-ročnou Viktóriou K.

Po dohode si táto trojica od žiadateľa 19. apríla tohto roku vypýtala úplatok 23 775 eur za zabezpečenie schválenia žiadosti. Ide o 12 percent zo sumy, ktorú spoločnosť ako príspevok od agentúry žiadala, upozornil Gašpar. Úplatok chceli vo forme postdatovanej zmluvy na fiktívne plnenie, nie v hotovosti.

Navyše zamestnanec sprostredkovateľskej spoločnosti, ktorý je už obvinení z prijímania úplatku, mal ovplyvňovať Michala M., zástupcu spoločnosti, ktorá mala realizovať verejné obstarávanie inovačných procesov pre akciovku, aby to urobil v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní a aby zabezpečil určeného víťaza.

Robertovi K. a Michalovi M. bolo preto vznesené obvinenie z machinácie vo verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Hrozia im dva až osem rokov vo väzení. Zároveň sú Peter K., Robert K. a Viktória K. obvinení z nepriamej korupcie a hrozí im trest až do troch rokov odňatia slobody.

Prípad z Nitry 

Okrem toho Gašpar informoval aj o prípade nitrianskeho ortopéda a traumatológa MUDr. Jozefa P. Vyšetrovateľ NAKA ho obvinil z prijímania úplatku. 

Strážcovia zákona vykonali v pondelok (4.9.) akciu v nitrianskej nemocnici a lekára mali zadržať priamo pri čine. Jozefovi P. mala poskytnúť úplatok 76-ročná pacientka.

Nie je pritom vylúčené, že prípadov bolo viac a lekárovi obvinenie ešte rozšíria. „Polícia monitorovala podozrivé správanie tejto osoby už niekoľko mesiacov,“ povedal Gašpar.

Polícia preveruje aj ďalšie lekárove skutky. „Máme tam viac ako desať konaní,“ vysvetlil Gašpar. Podľa neho ide napríklad o zvýhodňovanie v poradí pri operáciách.

Výroba a predaj pervitínu

V ďalšom prípade vydierania čelia obvineniu Miroslav G., Ladislav H., Michal S. a Pavol K. „Nútili konateľa spoločnosti na uhradenie fiktívnej pohľadávky 42-tisíc eur,“ povedal riaditeľ NAKA Peter Hraško. Podľa polície mu mali poškodiť sklenú výplň na oknách domu či autá žieravinou.

Počas protidrogovej akcie polícia taktiež zaistila chemikálie potrebné na výrobu omamných látok, finančnú hotovosť a 20 až 80 jednorazových dávok pravdepodobne metamfetamínu.

Podľa polície sa mali Pavol Č. (44), František V. (56, občan ČR) a Jozef P. (59) podieľať na výrobe a predaji pervitínu. Išlo o medzinárodnú akciu, pri ktorej bolo obvinených aj viacero osôb v Českej republike a Poľsku. Na Slovensku policajti vykonali 22 prehliadok v okresoch Čadca a Prievidza.

01 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol 02 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 05 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
20. apríl 2024 17:06